Corona en tóch repeteren?

Na het artikel in het WeesperNieuws hebben we legio mailtjes en telefoontjes gehad met de vraag: maar hoe doen jullie dat dan, digitaal oefenen.

Ik – als TheCitySinger webmaster en IT-er van huis uit – gaf maar al te graag antwoord. Ik denk dat er nog een boel te verbeteren valt voordat we in het genre van O’Gene vallen 😉

In ieder geval zijn we nog elke maandagavond druk aan het repeteren. In plaats van 2 uur doen we nu 1 uur. We doen dit via zoom. Onze dirigent echter heeft zich vrij handig met zoom gemaakt en kan snel en gemakkelijk iedereen op ‘mute’ zetten, of ons opdelen in een bepaalde (stem) groep. Wij zijn met 20+ mensen in de zoom (37 leden), iets minder mannen als vrouwen. De repetitie is zodanig aangepast dat onze dirigent dus stukken voordoet, meespeelt (soms is onze pianiste er ook bij, maar dat is idd moeilijk vanwege de vertraging) en af en toe een stem/stemgroep inschakelt. Bij wijze van experiment hebben we ook (a á OGene link) zoiets gemaakt, zij dat het resultaat niet zo mooi is hihihi. Goed, het leert ons allen om op een bepaalde manier te zingen, in een bepaald tempo, etc.

We hebben ook repetities waarbij de nadruk meer ligt op bijvoorbeeld zangtechniek, ademhaling, de noten (hoe zat dat ook alweer: crescendo, wat is dat rare teken daar.) enzovoorts.
Het tegelijk samen zingen met zijn allen is ook iets wat we niet voor elkaar krijgen. Dat ligt erg aan de infrastructuur van alle deelnemers, de een zit op zolder met een iPad en een zwak wifi signaal. De ander met een laptop en kabel aan de modem. Die verschillen vangt de dirigent op door iedereen op mute te zetten en van mute bij tijd en wijle. Hij vraagt ook wel eens een stukje voor te zingen. Dan hebben we 1 stem en de piano. Buiten dat we allemaal nog steeds wekelijks met onze muziek bezig zijn (optreden is verschoven) blijven de contacten onderling (hoe is het met iedereen?) ook. Dat laatste is natuurlijk ook erg belangrijk. Zingen in een koor doe je niet alleen. Dat doen we samen want zingen maakt blij!